Historia

Napapiirin Kuljetus Oy:n perustava yhtiökokous pidettiin 5.2.1967. Yhtiön perustajat, lappilaiset ammattikuorma-autoilijat, päättivät jo silloin että toimimalla läänitasolla yhdessä he pystyvät tarjoamaan asiakkaille parhaan kokonaispalvelun ja kohottamaan samalla oman elinkeinotoimintansa kannattavuutta.

Toiminta käynnistyi heti ripeästi ajojen välitystoiminnalla ja aluekonttoreita perustettiin ympäri Lapin lääniä. Vaikka pääkonttori oli Rovaniemellä, perustettiin aluekonttoreista viimeisin Rovaniemelle vasta vuonna 1970. Nykyään toimipisteitä on Lapissa 8 kappaletta.

Osakkaita oli perustettaessa kunnioitettava määrä, lähes 500 yrittäjää ja kalustoa noin 600 yksikköä.

Yhtiö aloitti toisena toimialanaan poltto- ja voiteluainekaupan vuonna 1969. Tankkauspisteet olivat tuohon aikaan harvassa ja työmaiden polttoaineen saatavuus piti huolehtia erikseen, joten tankkauspisteitä perustettiin ensin työmaasäiliöinä taajamien ulkopuolelle, josta ne sitten siirrettiin toimipisteiden pihoille. Sittemmin polttoainekauppa on kasvanut ja laajentunut niin, että tänä päivänä valtaosa liikevaihdosta tulee  osakaskunnan ulkopuolelta. Suurimpia asiakasryhmiä ovat kuljetus- ja koneyrittäjät sekä öljylämmittäjät.

Alussa toiminta painottui maansiirtoajoihin lähinnä silloiselle Tvh:lle ja suurille voimalaitostyömaille. 1980-luvulla yhtiö päätti aloittaa itsenäisen maarakennusurakoinnin ja hankki omistukseensa maa-ainesalueita, kalliopaikkoja, soraa ja hiekkaa. Nykyään Napapiirin Kuljetus Oy on kymmenen suurimman kiviainestoimittajan joukossa Suomessa.

90-luvulla liikennelupakäytännön vapautumisen jälkeen yhtiö lähti mukaan rahtikuljetustoimintaan, mikä lähti heti ripeään kasvuun. Vuosikymmenen lopulla kilpailu koveni ja katteet tippuivat. Rahtitoimintaa pyrittiin saneeraamaan. Koska siinä ei täysin onnistuttu, uudelle vuosikymmenelle siirryttäessä rahtitoiminta myytiin pois ja yhtiö päätti jatkaa perusliiketoiminnallaan eli maarakentamisella ja polttonestekaupalla.

Maarakennuspuolella yhtiö on urakoinut muuallakin Suomessa. Ruotsissa tehdään tällä hetkellä tytäryhtiön kautta lähinnä teiden kunnossapitoon ja rakentamiseen liittyviä urakoita. Venäjällä yhtiö on vuosien saatossa tehnyt puolen tusinaa urakkaa.

Kuljetusalalla viisikymmentä vuotta on enemmän kuin elinikä, ainakin mitä kalustoon tulee. Vuosikymmenien aikana ovat autot ja laitteet kehittyneet huimasti, joten siinä ohessa on yrityksen pysyttävä vahvasti vauhdissa mukana. Pysyäkseen kilpailussa mukana ja tehostaakseen kaluston käyttöä yhtiö on ottanut käyttöön v. 2008 urakointi/kuljetussektorille toiminnanohjausjärjestelmän, missä tietotekniikkaa hyväksi käyttäen siirryttiin reaaliaikaiseen tiedonsiirtoon autojen/työkoneiden, toimipisteiden ja pääkonttorin välillä. Tilaukset lähetetään sähköisesti autoihin ja vuosikymmeniä käytössä ollut kynä, paperi, puhelin -menetelmä on jäänyt historiaan.

Katso videohistoriikkimme

Copyright © 2017 Napapiirin Kuljetus Oy

Kauppalehti Menestyjät 2018  RALA-pätevyysISO 9001ISO 14001